Mikä on motivaation rooli elämäntapamuutoksessa?

Elämäntapamuutoksen pyörteissä saattaa helposti miettiä, että jokaisen päivän tulisi olla ruokavalion ja liikunnan suhteen täysiä kymmenen pisteen suorituksia. Sitä elämä ei kuitenkaan koskaan todellisuudessa ole.

Monesti hyvinvoinnin saralla törmätään virheellisiin ajatuksiin, kuten:

Sinun kuuluu joka päivä suoriutua paremmin kuin edellisenä päivänä.
Hyvinvoinnin edistäminen on aina päällimmäisenä mielessä.
Teet jotain väärin jos sinulle tulee vastaan hankalampia päiviä, jolloin ei vain huvita.

Nämä eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

Sinä et tule olemaan motivoitunut tai inspiroitunut elämäsi jokaisena hetkenä hyvinvoinnin suhteen, sillä edes hyvinvoinnin ammattilaiset eivät joka kerta jaksa miettiä, että “mikä olisi paras vaihtoehto juuri nyt hyvinvoinnin eteen”. Hyvinvoinnin edistäminen ei ole jatkuvasti päällimmäinen asia elämässäsi. Motivaatio tsempata hyvinvoinnin suhteen vaihtelee.

Se ei kuitenkaan haittaa, koska sinä et todellisuudessa tarvitse motivaatiota tai inspiraatiota tehdäksesi hyviä hyvinvointia ja terveyttäsi edistäviä tapoja. Todellisuudessa “ammattiaisen” ja “amatöörin” erona ei ole motivaatio vaan toiminta. Ammatttilaiset löytävät keinot saada asiat tehtyä olosuhteista ja omasta mielialastaan huolimatta.

Kuten olet tähän mennessä jo huomannut, Muutos-valmennuksessa keskitytään juurikin tekemiseen. Tekeminen on tärkeämpää kuin se, että “huvittaako tehdä”. Monesti arjessa tulee tilanteita eteen, että ei jaksaisi illalla pestä hampaita, tai huvittaisi käydä kaupassa, mutta sen tekee kuitenkin, koska tietää niiden tekemättä jättämisen tuottavan negatiivisia asioita tulevaisuudessa.

Pieniä säännöllisiä tekoja

Sama asia koskee hyvinvointia. Tehdään näitä pieniä säännöllisiä tekoja päivittäin riippumatta siitä, että kuinka motivoitunut olo kyseisenä päivänä on. Usein myös se motivaatio alkaa kasvaa sitä mukaa kun alkaa tekemään asioita. Asioiden tekeminen palkitsee paljon enemmän kuin asioiden ajattelu.

Monesti ihminen yleisestikin elämässä saattaa lykätä jotain ihan mukavalta tuntuvan asian aloittamista, hieman tylsemmästä puhumattakaan. Saattaa olla, että on päättänyt varata jonkin asian tekemiseen esimerkiksi neljä tuntia. Jossain ensimmäisen tunnin kohdalla havahtuu siihen, että on selannut internetiä tai tehnyt kaikkea muuta kuin mitä pitäisi sen ajan.

Avain on aloittaa

Yleensä kuitenkin 5-10 minuuttia siitä kun saa itsensä aloittamaan, huomaakin asian soljuvan eteenpäin omalla painollaan. Kuinka usein olet huomannut, että kun saat pinnisteltyä itsesi pienestä vastustuksesta huolimatta kävelyllä raikkaaseen ulkoilmaan, mietit miksi tämänkin tekemisen aloittaminen tuntui niin hankalalta, vaikka tästä tulee näin hyvä olo.

Tämän ajatuksen kun saa iskostettua itseensä, eli aina kun on kiikun kaakun sen suhteen onko esimerkiksi valmistamassa terveellistä annosta vai jotain epäterveellistä tai lähteäkkö kävelylenkille vai jäädäkö makoilemaan sisälle, kysy itseltäsi, että “kuinka usein paremman vaihtoehdon tekeminen on kaduttanut?”. Paremman vaihtoehdon tekeminen ei varmaankaan juuri koskaan ole sinua kaduttanut, sen sijaan sen huonomman vaihtoehdon tekeminen on.

Todellisuudessa juuri tuo liikkeelle lähtö ja parempien asioiden tekeminen tuo energiaa. Energian kasvaessa jaksaa ja haluaa tehdä yhä enemmän niitä parempia asioita. Näin ollen tekeminen yleensä lisää motivaatioita, ei toisin päin kuten usein luullaan.

Onnistuminen koostuu näistä asioista

Luomalla itsellesi päivittäisiä ja viikoittaisia hyviä rutiineja, jotka auttavat sinua pysymään oikealla suunnalla. Myös esimerkiksi säännöllisesti ruokakaupassa käyminen mahdollistaa sen, että sinulla on useimmiten kotonasi hyvää ja terveellistä ruokaa, jotta et olosuhteiden vuoksi joudu tekemään huonoja ruokaan liittyviä valintoja. Vaikka todellisuudessa mielesi tekisi omenaa välipalatarpeen tyydyttämiseen, mutta kotona on vain keksipaketti, niin on helppo arvata mitä tapahtuu. Todennäköisesti turvaudut keksipakettiin kuin lähdet kaupasta omenaa hakemaan.

Ympäristön muokkaamisen sopivaksi lisäksi tarvitaan tiettyjä säännöllisesti tapahtuvia asioita, jotka pitävät huolta asioiden toteutumisesta. Kuten säännölliset iltarutiinit esimerkiksi hampaiden pesun suhteen tai esimerkiksi treenivaatteiden laittaminen valmiiksi edellisenä iltana.

Kannattaa pohtia sitä, että kuinka voit helpottaa päivittäisten rutiinien tekemistä?

Aikatauluttaminen

Samalla tavalla kuin jos olet esimerkiksi lähdössä lomalle Kyprokselle, et luultavasti vain odota johonkin tiettyyn aamuun kun tuntuu siltä, että tänään on hyvä päivä ja sitten lähdet reissuun. Yleensä sinun tarvitse ensin varata matka ja aikatauluttaa loma sinulle sopivaan aikaan.

Samalla tavalla ei kannata odottaa inspiraatiota vaikka lenkille lähtemisen suhteen. Sen sijaan on paras aikatauluttaa itsellesi lenkki esimerkiksi joka maanantai klo 18 ja sitten pitää siitä kiinni.

Tuleeko sinulle mieleen tässä vaiheessa jotain erityisiä asioita, joita tekemällä voit parantaa nykytilannettasi? Onko jotain tiettyjä toimenpidettä, joka kannattaisi tehdä etenemisen varmistamiseksi?

Teimme tästä aiheesta myös videon, jonka suosittelen katsomaan seuraavaksi:

Haluatko kuulla lisää hyvinvoinnista? Olemme tehneet ilmaisen verkkoluennon viidestä tärkeimmästä asiasta hyvinvoinnin ja painonpudotuksen kannalta.

  • Pekka sanoo:

    Pitää yrittääkin aikatauluttaa arki

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    MUITA ARTIKKELEITA JOTKA SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA

    >